A DISPĂRUT UN COPIL? SUNAŢI LA 116 000

Afis Promovare 116 000

În fiecare zi sute de copii dispar în Europa. Unii nu sunt găsiţi niciodată, dar din fericire cei mai mulţi dintre ei sunt găsiţi în primele 24 de ore de la dispariţie prin eforturile pe care le depun cei implicaţi în domeniu.

Începând cu 25 mai 2009, în 10 state membre ale Uniunii Europene (România, Belgia, Franţa, Italia, Grecia, Ungaria, Olanda, Polonia, Portugalia şi Slovacia), este mai uşor pentru părinţi să sesizeze dispariţia unui copil, pentru public să furnizeze informaţii despre dispariţiile copiilor iar pentru copii să găsească mai uşor drumul către casă.

116 000 este număr de telefon gratuit pentru apelant şi este operaţional 24/24 în majoritatea ţărilor menţionate mai sus. Apelul este preluat local de către personalul specializat al organizaţiei din ţara respectivă. Aceasta cooperează la nivel naţional şi internaţional cu poliţia şi cu alte organizaţii similare cu scopul dedicat de a găsi copiii dispăruţi.

În România, cu sprijinul ROMTELECOM, apelul este preluat de către operatorii specializaţi ai Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – FOCUS.

Orice cetăţean român trebuie să ştie că, începând cu data de 25 Mai 2009, are la dispoziţie un număr unic european de sesizare a dispariţiilor de copii în ţările menţionate mai sus: 116 000.
Prin decizie a Comisiei Europene, în luna februarie 2007, a fost introdus numărul 116 000 ca număr unic European pentru sesizarea dispariţiilor de copii. Statele Membre au obligaţia de a rezerva numărul 116000 pentru acest scop. Într-o Europă fără frontiere acest număr devine esenţial în sesizarea dispariţiilor de copii şi în căutarea copiilor.

Pe 25 mai 2009, Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, s-a lansat simultan in 10 State membre ale Uniunii Europene campania de promovare a acestui număr. Scopul campaniei este de a informa părinţii şi copiii despre disponibilitatea acestui număr, despre posibilitatea de a anunţa dispariţia unui copil sau de a da detalii despre un copil dispărut.

DESCARCĂ AFIŞUL

Formând 116000, orice cetăţean aflat in una dintre cele 10 ţări poate raporta dispariţia unui copil, primind informaţii utile despre modul de instrumentare a cazului în ţara respectivă.